Aktualności

Fakty i mity na temat opakowań spożywczych z plastiku 

Ochrona środowiska naturalnego to obecnie jedno z największych wyzwań, jakie stoją przed całą ludzkością. Dlatego też producenci z najróżniejszych branż, starają się tworzyć produkty z materiałów, które mogą być poddane recyklingowi. Z drugiej strony, skrajne podejście do tego tematu spowodowało, że wokół licznych tworzyw sztucznych zaczęło krążyć wiele mitów. Przyjrzyjmy się, jak wygląda sytuacja w przypadku opakowań spożywczych z plastiku. 

Opakowania spożywcze z plastiku są szkodliwe — to mit

Wiele osób jest święcie przekonanych, że plastikowe opakowania spożywcze mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród obaw wymienia się szkodliwe środki chemiczne rzekomo występujące w tego typu produktach. Prawda jest jednak zupełnie inna, bo opakowania spożywcze z plastiku przechodzą bardzo rygorystyczne testy, które eliminują możliwość wpływania plastiku na jakość żywności. Szeroka oferta opakowań spożywczych dostępna jest na stronie: https://stark.pl/branze-cat/inne-produkty-spozywcze/. 

Co więcej, są one wykonywane z tworzyw, które znajdują się na oficjalnej liście materiałów, które zostały dopuszczone do użytku z żywnością. Plastik nie zagraża tutaj w żadnej sposób żywności czy zdrowiu człowieka, ani nie wpływa na smak i zapach spożywanych posiłków. Warto dodać, że do produkcji opakowań spożywczych z plastiku wykorzystuje się poliolefin, czyli materiał bezpieczny i zalecany do stosowania w ramach ochrony pożywienia.  

Kolejnym mitem jest trwałość opakowań

Wbrew powszechnej opinii, opakowania plastikowe cechują się wysoką trwałością. Mowa tutaj jednak o plastikach wysokiej jakości, które są odporne na lekkie uderzenia czy wilgoć. Takie pojemniki dobrze zniosą także oddziaływanie promieni słonecznych oraz substancji chemicznych. W rezultacie przechowywana w ten sposób żywność może stosunkowo długo zachować świeżość. Do środka nie dostaną się też żadne drobnoustroje czy woda.  

Szacuje się, że mięso, warzywa oraz owoce mogą zachować świeżość nawet do kilku dni dłużej, jeśli są przechowywane w plastikowym opakowaniu. Niektóre produkty zyskują w takiej sytuacji zdatność do spożycia do nawet kilku tygodni! Co ciekawe, rozkład resztek jedzenia to aż 8 procent wszystkich gazów cieplarnianych na świecie. Plastikowe opakowania spożywcze pozwalają lepiej zarządzać posiłkami i tym samym oszczędzać żywność.  

Tworzywa sztuczne to wcale nie największa część odpadów

Kolejnym mitem na temat wykorzystania opakowań spożywczych z plastiku jest to, że przyczyniają się one do zanieczyszczenia ziemi. I oczywiście w niewielkim stopniu jest to prawda, ale mowa o zaledwie 1% wszystkich odpadów, jakie generują gospodarstwa domowe. Poza tym niemal wszystkie plastikowe opakowania nadają się do recyklingu, co oznacza, że za zaśmiecanie lasów czy mórz plastikiem odpowiedzialni są wyłącznie ludzi, a nie sam produkt.  

Z całą pewnością, opakowania spożywcze to wygodne, tanie, elastyczne i wytrzymałe rozwiązanie, które nie posiada sensownej konkurencji. Ponadto większość szkodliwych na ich temat informacji to mity, które nie mają żadnego pokrycia w faktach.

Dodaj komentarz


Warning: Undefined array key 0 in /home/platne/serwer121547/public_html/autoinstalator/oscianach.pl/wordpress23618/wp-content/plugins/wp-google-analytics-scripts/wp-google-analytics-scripts.php on line 394